Mindfulness

Vrouw van 47, diagnose borstkanker begin 2014:

Het geeft mij handvaten om niet door te slaan in mijn gedachten. Het is soms fijn om te denken, als je heel moe bent of weinig energie hebt: “Ik trek het dekbed over mijn hoofd heen”. Het helpt dan om terug te gaan naar het hier en nu en mezelf af te vragen, “wat is er aan de hand?”, en dan is het vaak dat je hoofd meer wilt dan dat je lijf nog kan (na de ziekte), en dan kan je weer door. Dan denk ik, “OK, dat is het”.

Het helpt me vooral om niet door te draaien in deze gedachten van “het lukt niet, het gaat niet, ik kon het eerst altijd wel, het is dus een gevolg van mijn ziekte”, dat je op die manier in een negatieve spiraal komt. Dan wordt alles teveel, valt het volgende ook nog uit je handen. En door een pauze te nemen, naar je zelf te kijken en te zien, “hey, ik baal hiervan, en dat is eigenlijk hartstikke logisch, en ik geef mezelf nu toestemming om even te balen”, en dat is volkomen logisch, en dan kun je weer door. Vooral dat moment om bij jezelf even na te gaan, wat is er nu aan de hand, kost wel even energie, maar aan de andere kant levert het veel op, omdat je daarna opnieuw kan beginnen. 

De diagnose kanker heeft grote impact en gaat gepaard met veel emoties. Het ervaren van stress is daarbij onvermijdelijk. Soms blijven hevige emoties langere tijd overweldigen. Soms gebeurt dit zelfs onbewust. Dan is er geen ruimte meer om ook andere dingen te ervaren.

MBCT (Mindfulness-Based Cognitieve Therapie) maakt u bewust van ingesleten patronen en toont u het verschil tussen functioneren op de automatische piloot en leven met bewuste aandacht. De oorspronkelijke methodiek is ontwikkeld door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Hij ontdekte dat patiënten hun pijn en lichamelijke klachten beter op kunnen vangen door bewuster om te gaan met hun aandacht. Later zijn hier elementen uit de cognitieve therapie toegevoegd en zo ontstond de MBCT.

Het richten van de aandacht betekent simpelweg aanwezig zijn bij dat wat er is. Het betekent zonder waardeoordeel bewust zijn van uw gedachten, gevoelens of lichamelijke sensaties.

Doel van de training
Door de training en huiswerkopdrachten leert u bewuster aanwezig te zijn op elk moment van uw leven. Dit betekent ook: onder ogen zien wat er aan de hand is, ook als dat onaangenaam en moeilijk is. De psychologische en lichamelijke gevolgen van stress kunt u zelf bepalen door de manier waarop u ermee omgaat te veranderen. De training geeft u handvatten om de rust en helderheid in uzelf op te zoeken. Ook als uw leven op zijn kop staat, leren we u zo goed mogelijk om te gaan met wat er allemaal is. Lichaam, gevoelens, gedachten en communicatie zijn daarbij belangrijke thema’s.

Het accent ligt op het leren accepteren van gedachten en gevoelens, zonder erin vast te blijven zitten. U kunt nare gevoelens, gedachten of ervaringen eerder stoppen door ze te herkennen en ze aanwezig te laten zijn. Durft u dat aan dan ontwikkelen zij zich niet tot hardnekkige of hevigere klachten.

Werkwijze
De  groepstraining duurt in totaal 9 weken en bestaat uit 8 groepssessies van 2,5 uur en een stiltedag. De bijeenkomsten worden begeleid door een deskundig trainer met een gedegen opleiding. Wanneer u wordt toegewezen aan de online MBCT oefent u zelfstandig met behulp van een reader en MP3 bestanden. U krijgt dan wekelijks geschreven feedback van een deskundig training. Het kan ook zijn dat u eerst op een wachtlijst komt van 3 maanden. Daarna bepaalt een loting of u wordt toegewezen aan de online MBCT of de groepstraining.

In het begin oefent u manieren van aandacht richten: de lichaamsverkenning, de zitmeditatie, de kijk- en luistermeditatie en de loopmeditatie. Er ontstaat een ‘breder perspectief’ waardoor u losser komt te staan van uw klachten. Daarna is er aandacht voor onhandige negatieve (denk-) patronen in het dagelijks leven en gevoelens van stress, angst of somberheid. Ook is er aandacht voor communicatie en communicatie patronen. Tot slot maakt iedereen een actieplan om anders met negatieve ervaringen, gedachten en gevoelens om te gaan. Zo houdt u ook na de training zicht op gedachten en gedragingen die het risico op terugval vergroten.